10 Tips for Proffe Feriebilder med Digitalkamera eller Mobiltelefon

Feriebilder har en spesiell plass i våre hjerter, da de fanger øyeblikkene som gjør ferien minneverdig. Dessverre kan mange av disse bildene ende opp som de vanlige, kjedelige feriebildene som samler støv i fotoalbumet eller bare blir liggende på minnekortet eller telefonen. Men fortvil ikke! Med litt planlegging og noen enkle tips, kan du ta feriebilder som skiller seg ut og ser proffe ut, uansett om du bruker et digitalkamera eller mobiltelefon.

Med litt planlegging og noen enkle tips, kan du ta feriebilder som skiller seg ut og ser proffe ut. Foto: Robert Magnussen

NR-1: Planlegg motivene. Før du tar frem kameraet, tenk på hva du vil ta vare på i ferien. Er det den skjønne naturen, kulturen, maten eller menneskene? Å ha en liten plan på forhånd vil hjelpe deg med å komponere bilder som vil skiller seg ut i mengden.

NR-2: Lær kameraet ditt å kjenne. Uansett om du bruker et digitalkamera eller mobiltelefon, ta deg tid til å forstå kameraets funksjoner. Les bruksanvisningen og prøv deg frem med ulike innstillinger.

NR-3: Bruk alt tilgjengelig naturlig lyset du kommer over. Bruk gjerne en blitz hvis du skulle fotografere i motlys. Naturlig lys gir gode resultater. Stå gjerne opp tidlig og fotografer når solen står opp om morgen- eller de sene ettermiddagstimene når lyset er mykt og gyldent.

NR-4: Komposisjon er viktig for et balansert bilde. Lær deg de grunnleggende prinsippene som den gyldne snitt og regelen om tredjedeler. Plasser motivet ditt på en måte som skaper balanse og interesse i bildet.

NR-5: Skap dybde: Gi bildene dine dybde ved å inkludere forgrunnselementer. Dette kan være alt fra en strandstol i forgrunnen til en gate som fører blikket inn i bildet.

NR-6: Hold det enkelt: Ikke overfyll bildet med for mange elementer. Noen ganger er det enkleste bildet det sterkeste. Fokuser på hovedmotivet ditt og se over hva annet som sikker seg fram i bildet og som kan virke forstyrrende, både elementer og sterke farger.

NR-7: Vær oppmerksom på horisonten: Pass på at horisonten er rett. Dette kan enkelt justeres i etterbehandlingen, men det er bedre å få det riktig i kameraet med en gang. Noen kameraer har hjelpelinjer du kan slå på slik at du kan se at bildet er rett før du trykker ned utløseren.

NR-8: Unngå turist plassene: Prøv å unngå å ta de samme bildene som alle andre. Utforsk nye perspektiver og vinkler for å fange stedets unike sjarm. Beveg deg på motsatt side av hvor alle de andre står, ta bilder igjennom glass, vær kreativ. Det er bedre å ta for mange bilder enn å ikke prøve ut andre vinkler.

Mat blir ofte laget på gata i Thailand. Foto: Robert Magnussen

NR-9: Ta bilder av detaljer: Ofte er det de små detaljene som gir et reisemål karakter. Ta bilder av lokal mat, gatekunst, fargerike skilt og andre unike elementer.

NR-10: Rediger forsiktig: Etter at du har tatt bildene, kan du bruke bilderedigeringsverktøy for å forbedre dem. Vær imidlertid forsiktig med å ikke gå helt over bord med redigeringen, da dette kan føre til unaturlige resultater. Legg heller bildet fra deg og vent noen dager for å se over det på nytt, da er det enklere å skru noen spaker litt tilbake.

Husk at det viktigste med feriebilder er å fange øyeblikkene og minnene du vil ta med deg hjem. Følg disse tipsene for å legge til en profesjonell touch, men ikke glem å nyte øyeblikket også. Noen ganger er det spontane, ufiltrerte bildene som blir de mest dyrebare minnene. Så, pakk kameraet eller mobiltelefonen din, ha det gøy på ferien din, og fang øyeblikkene som betyr mest for deg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *