Hvilken type minnekort bør jeg bruke i mitt digitalkamera?

Når det kommer til minnekort for digitale speilreflekskameraer (DSLR) og moderne speilløse systemkameraer, finnes det flere typer tilgjengelige på markedet. Hvilket kort som passer best for deg, avhenger av kameraets spesifikasjoner og dine behov for lagringskapasitet og hastighet. Her er en oversikt over de mest brukte minnekorttypene.

Secure Digital (SD) Cards

  • SDHC (Secure Digital High Capacity): Har kapasitet fra 4GB til 32GB. Vanlig i mange DSLR- og speilløse kameraer.
  • SDXC (Secure Digital Extended Capacity): Har kapasitet fra 64GB til 2TB. Brukes ofte i nyere kameraer som trenger mer lagringsplass.
  • UHS-I, UHS-II og UHS-III: UHS (Ultra High Speed) betegner kortets hastighetsklasse. UHS-II og UHS-III har ekstra kontaktpinner for høyere dataoverføringshastigheter, noe som er viktig for høyoppløselig video og kontinuerlig fotografering.

CompactFlash (CF) Cards

  • CF: En eldre standard, men fortsatt brukt i noen profesjonelle DSLR-kameraer på grunn av deres robusthet og relativt høye hastigheter.
  • CFast: En nyere variant som tilbyr mye høyere hastigheter enn tradisjonelle CF-kort, brukt i noen profesjonelle kameraer og videokameraer.
CF minnekort på 64Gb

Problemet med disse kortene var at pinnene ofte bøyde seg i selve kortleseren. Selve kortene var robuste.

Mange små pinner som skulle treffe riktige hull.

XQD Cards

  • XQD: Brukes hovedsakelig i profesjonelle kameraer. XQD-kort tilbyr veldig høy skrive- og lesehastighet, som er ideelt for 4K-video og hurtig seriefotografering. Sony og Nikon er noen av produsentene som bruker XQD-kort i sine profesjonelle kameraer.
XQD minnekort

CFexpress Cards

  • CFexpress Type A, B, og C: En av de nyeste standardene på markedet, med enda høyere hastigheter enn XQD-kort. CFexpress Type B er mest vanlig og brukes i mange av de nyeste profesjonelle speilløse kameraene og DSLR-kameraene. Disse kortene er ideelle for 8K-videoopptak og andre krevende oppgaver.
CFexpress brukes for de kameraene som krever høy hastighet.

microSD Cards

  • microSD, microSDHC, microSDXC: Selv om disse kortene er mindre, brukes de av og til i kameraer via adaptere. De er praktiske på grunn av deres lille størrelse og kompatibilitet med mange enheter, men tilbyr generelt lavere ytelse sammenlignet med fullstørrelses SD-kort.
microSD med egent adapter

Kvalitet og pålitelighet

Noen kort har bedre teknologi for feilretting, som sikrer dataene dine bedre.

Noen kort er laget for å tåle ekstreme forhold (temperatur, vann, støt) er typisk dyrere. Det samme gjelder levetiden på kort av høyere kvalitet som ofte har en lengre levetid og bedre ytelse over tid.

Oppsummering

Valget av minnekort avhenger av kameraet ditt og hva du planlegger å bruke det til. For vanlig bruk i de fleste DSLR- og speilløse kameraer er SDXC-kort med UHS-II vanligvis et godt valg på grunn av deres balanse mellom pris, kapasitet og hastighet.

For profesjonelle brukere som krever høy ytelse for videoopptak i høy oppløsning eller hurtig seriefotografering, kan CFexpress- eller XQD-kort være nødvendig. Men uansett sjekk hva ditt kamera er kompatibelt med, husk at noen ganger kan du oppgradere programvaren i kameraet for å få støtte til nyere type minnekort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *